Data over hout-energie
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, laten de onderstaande cijfers zien hoezeer hout-energie een essentiële pijler is in de hernieuwbare energietransitie.
En dat is niet meer dan logisch als je erover nadenkt : het is een lokale hernieuwbare energie (slechts 4,6% van de bio-energie die in Europa wordt gebruikt, wordt geïmporteerd!), wat de energieonafhankelijkheid van onze regio versterkt. Bovendien is het een gemakkelijk op te slaan en te controleren (niet-intermitterende) vorm van energie!
Hout-energietechnologieën kunnen worden gebruikt om warmte, elektriciteit of brandstof te produceren en zijn geschikt voor alle soorten consumenten: huishoudens, tertiaire sector of industrie. Hout is echt een hernieuwbare energiebron die een plaats heeft in de huidige energietransitie!
In Europa (2017)*
Om de ordes van grootte te bepalen, is het eerst en vooral nuttig eraan te herinneren dat meer dan 85% van het bruto-eindverbruik van energie in Europa (van de 28 lidstaten) nog steeds gebaseerd is op fossiele bronnen: steenkool (14%), aardgas (24%), aardolieproducten (35%) en kernenergie (13%). Slechts 14% van de in Europa verbruikte energie is afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals biomassa, wind, zon en water.
Bio-energie is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Europa : 62% van het verbruik van hernieuwbare energie is afkomstig van bio-energie (hout-energie), de rest is voornamelijk afkomstig van waterkracht, windenergie en zonne-energie. Bio-energie (organisch materiaal van planten of dieren) dat gebruikt wordt voor energiedoeleinden is afkomstig van een breed scala aan bronnen, waaronder :
- Bossen (brandhout, kapafval, residuen van de houtindustrie),
- Landbouw (landbouwresidu's, residu's uit de voedingsindustrie, energiegewassen),
- Afval (organische fractie van huishoudelijk afval, dierlijke bijproducten).
Houtenergie (bioenergie uit bossen) alleen al is goed voor 43% van de hernieuwbare energiebronnen in Europa en levert daarmee verreweg de grootste bijdrage aan de inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie, vóór wind- en zonne-energie, die elk 15% van het hernieuwbare verbruik in Europa voor hun rekening nemen!
Bio-energie wordt voornamelijk gebruikt om warmte te produceren (voor woningverwarming of industrie): 85% van de bio-energie die in Europa wordt gebruikt, levert 79% van de hernieuwbare warmte ! Vergeet niet dat warmte 50% van de Europese energiebehoefte uitmaakt en dat 80% van deze behoefte nog steeds wordt gedekt door fossiele brandstoffen.
Wat elektriciteit betreft (iets meer dan 20% van de Europese energiebehoefte), wordt 30% geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Bio-energie (alle biomassa samen) is goed voor ongeveer 22% van de hernieuwbare elektriciteit die in Europa wordt verbruikt.
*Cijfers overgenomen uit het Bioenergy Statistical Report 2019, geproduceerd door Bioenergy Europe. Lees meer…
In België (2020)*
In België is het aandeel van hernieuwbare energie in het eindverbruik van energie nog steeds erg (te!) laag: amper 8%!
Vaste biomassa (voornamelijk hout) blijft de belangrijkste hernieuwbare energiebron in België, goed voor bijna 57% van de Belgische hernieuwbare energiemix! ! Een groot deel van deze vaste biomassa (40%) wordt momenteel geïmporteerd en gebruikt om elektriciteit op te wekken in de pellet fabriek van Rodenhuize (200 MW), terwijl de rest wordt gebruikt voor residentiële verwarming of industriële warmteproductie.
Hoewel het gebruik van geïmporteerde biomassa aantrekkelijker blijft (in termen van CO2-uitstoot) dan het gebruik van fossiele brandstoffen (die ook geïmporteerd worden!), pleit FEBHEL er uiteraard voor om de Belgische energietransitie eerst en vooral te baseren op het maximaal benutten van het lokale potentieel aan houtenergie (door de voorkeur te geven aan gedecentraliseerde warmtekrachtkoppelingsinstallaties en warmteproductie), alvorens te vertrouwen op import.
Het potentieel om fossiele brandstoffen te vervangen door lokale houtenergie is veel groter bij de productie van warmte dan bij de productie van elektriciteit: warmte alleen al vertegenwoordigt bijna 57% van de Belgische energiebehoefte en slechts 8,4% van deze behoefte wordt gedekt door hernieuwbare energie! Maar 88% van de hernieuwbare warmte die in België wordt verbruikt, is afkomstig van biomassa, wat aantoont hoe goed houtenergie hiervoor geschikt is !
*Cijfers overgenomen uit het Bioenergy Statistical Report 2022, geproduceerd door Bioenergy Europe. Lees meer…
In Wallonië (2016)*
In Wallonië vertegenwoordigt hernieuwbare energie 13% van het eindverbruik, waarvan meer dan de helft (7%) warmte is. Dit aandeel van hernieuwbare warmte vertegenwoordigt echter nog steeds slechts 14% van de warmte die in Wallonië wordt verbruikt. Er moet worden opgemerkt dat warmte veruit het grootste deel van de energievraag in Wallonië vertegenwoordigt, namelijk 52%! Wat elektriciteit betreft (22% van de energievraag in Wallonië), bedraagt het hernieuwbare aandeel in het verbruik 17%.
Als we de verdeling van de verschillende bronnen van hernieuwbare energie wat nauwkeuriger bekijken, zien we opnieuw dat houtenergie de grootste bijdrage levert, goed voor bijna 60% van de hernieuwbare energie die in Wallonië wordt verbruikt.
De uitsplitsing tussen de twee belangrijkste energievectoren laat zien dat houtenergie ongeveer ¼ van het hernieuwbare elektriciteitsverbruik dekt, terwijl het ¾ van de hernieuwbare warmtevraag voor zijn rekening neemt.
Houtenergie is een essentiële pijler als Wallonië zijn verbintenissen inzake hernieuwbare energie wil nakomen. Gezien de vele voordelen en positieve economische, sociale en ecologische spin-offs, moeten we deze sector optimaal blijven ontwikkelen in het kader van de energietransitie.
*Cijfers uit de Waalse Energiebalans 2016, opgesteld door ICEDD in opdracht van de Waalse Overheidsdienst.. Lees meer…